Ekşi yoğurt zehirli midir? Ekşi yoğurt zararlı mı?

EKŞİ YOĞUT ZEHİRLİ MİDİR? EKŞİ YOĞURT ZARARLI MI?

Ev yapımı yoğurt hem lezzet hem de sağlık açısından hazır yoğurttan daha iyidir. Evde mayalanan yoğurt uzun süre sonra ekşi olur. Ekşi yoğurdun sağlığa zararlı olup olmadığı bilinmiyor. Ekşi yoğurt zararlı mı? Ekşi yoğurt zehirli midir? İşte merak edilen konunun detayları...

 Ekşi Yoğurt Zararlı mıdır?

Prof. Dr. Prof., Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı. Nizami Duran, Üniversitenin Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) Koordinasyon Grubu tarafından desteklenen "Probiyotik mikroorganizmaların önemli insan patojenleri üzerindeki etkinliğinin araştırılması" ile grip öncesi korunmaya ilişkin önemli bulgular elde ettiklerini söyledi.
 Duran, proje kapsamında çok sayıda bakteri içeren yoğurt ve yoğurt üzerinde çalıştıklarını belirterek, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:
"Yoğurt bakterileriyle yaptığımız hayvan deneylerinde inanılmaz sonuçlar elde ettik. Enfeksiyonu önlemenin en önemli kollarından biri bağışıklık sistemimizin ürettiği immünoglobulinler yani antikorlardır." Bu da yoğurtla beslenen hayvanların üst solunum yollarına karşı korunmaya ulaşabileceği anlamına geliyor. enfeksiyonlar, özellikle grip, 10 kat arttı. "

 Yoğurdun en az 24 saat boyunca mayalanması gerekmektedir.

Duran, influenza'nın ciddi bir solunum yolu hastalığı olduğuna dikkat çekerek, yaptıkları araştırmalar sonucunda en az 24 saat fermente edilmiş yoğurt ve yoğurt suyunun içilmesinde grip başta olmak üzere benzer solunum yolu enfeksiyonlarını önleyebilecek çok sayıda bakteri bulunduğunu belirlediklerine dikkat çekti.Dulan, grip gibi viral enfeksiyonlardan korunmanın en önemli yolunun bağışıklık sistemini güçlendirmek ve dengeli beslenmek olduğunu söyledi.

Dengeli beslenmenin en önemli koşulunun faydalı mikroorganizmalar içeren fermente gıdaların tüketilmesi olduğunu anlatan Duran, bunlardan birinin de yoğurt olduğunu vurguladı.

Yoğurdun tadı ekşi hale gelene kadar bekletilmelidir. Bunun Sebebi...

Duran, faydalı bir yoğurt için bakteri sayısı yüksek mayayla mayalanarak en az 24 saat sıcak bir ortamda hatta ekşimtrak tada kadar bekletilmesi önerisinde bulundu.Yoğurdun tadının ekşimtırak bir hal almasının içindeki yararlı mikropların çoğaldığı manasına geldiğini aktaran Duran, ne kadar çok bakteri üremesi gerçekleşirse, tüketilen yoğurdun da o kadar yararlı olacağını söyledi.

Yoğurdun suyu özellikle çocuklar için faydalıdır. Sabahları içmeleri Önemlidir.

üst solunum yolu hastalıklarına neden olan virüsler veya bakteriler gibi etkenler tarafından açılan hastalıklara karşı korunmak için evde mayalanmış yoğurdun mümkünse her öğün tüketilmesi gerektiğini anlatan duran, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için yoğurt suyunun da sabahları çocuklara içirilmesi önerisinde bulunmuş oldu.

 Yoğurttaki Ekşilik Nasıl Giderilir?

Asidik yoğurdun içine su koyun. Daha sonra yoğurdu süzmek için ince bir süzgeç kullanın. Yoğurdun ekşi tadı gidecektir.. Bu yöntem asitliği(ekşilik) az olan yoğurtlar için geçerlidir.. Uzun zamandır bekleyen yoğurda aynı yöntemi uygulamak fayda sağlamaz.

 


 

  

Yorumlar

Popüler Yayınlar