HIZLI KİLO VERMEK | ARALIKLI ORUÇ NEDİR?


 

Hızlı Kilo vermek ! Aralıklı oruç

Günümüzde insanlar fazla kilolarından kurtulmak için diyet yapmak isteseler de diyet eylemi insanlar için korkunç bir süreç gibi görünüyor. Toplum olarak ta kolay yolu seçmeye meyilli olduğumuzdan ne yazık ki çoğu zaman kaybediyoruz. Aynı şekilde diyet konusunda da kolay yolu seçerek hızlı kilo vermek isteyebiliyoruz. Bakalım hızlı kiloları nasıl verebiliyoruz ve hızlı kilo vermek ne derece doğru?


Aralıklı oruç

Aralıklı orucun bir çok farklı uygulama yöntemi vardır. Ancak genel olarak 16 saat açlık ve 8 saat tokluk aşamalarından oluşmaktadır. Bunun haricinde diğer yöntemlere de göz atmakta fayda var.

1) Alternatif Gün orucu: 

kişinin günlük enerji miktarının %25-30'u kadar enerji alındıktan sonraki 24 saatlik açlık sürecinden oluşur. Gün aşırı tekrarlanır. Araştırma sonuçlarına göre LDL, Kolesterol ve İnsulin değerlerinde iyileşme görülmüştür. Ancak araştırmaya tabi tutulan katılımcılar aç kaldıklarını belirttiklerinden sürdürülebilir görülmemiştir. Yine bazı araştırmalara göre de katılımcıların kas kütlelerinde de yıkım meydana gelmiştir.


2) Modifiye Oruç 5:2 Yöntemi:

Haftanın 5 Günü boyunca normal bir şekilde beslenen bireyler, haftanın geri kalan 2 gününde ise düşük enerjili diyete tabi oluyorlar. Aldıkları enerji, günlük almaları gereken enerjinin %25'i kadardır. Örneğin 2000 kalori alan bir kadın haftanın 2 günü 500 kalorilik bir diyete tabi tutuluyor. Genel olarak araştırmalar bu yöntemi destekler nitelikte olsalar da 5:2 yöntemi sürdürülebilir görünmüyor. Çünkü açlık sebebiyle baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, sinirlilik ve ruhsal bunalım gibi belirtiler görülüyor. Aynı zamanda bu tip oruçların araştırıldığı bazı çalışma sonuçlarına göre katılımcılarda kas kaybı da saptanmış. Kas kaybı ise bizlerin istemediği bir şey. Alternatif gün ve modifiye orucu deneyenler ise kaybettikleri kiloları tekrar geri aldıklarını söylüyorlar.



3)Zaman kısıtlı Beslenme

Genelde Müslümanların uyguladığı ramazan orucuna benzer nitelikte. 16 saat açlık ve 8 saatlik tokluk sürecinden oluşur. Uzmanların ise asıl tavsiye ettiği beslenme türüdür. Genel olarak katılımcılarda kas kaybı görülmemiştir. Deney sonucunda vücudun enerji kaynağı olarak yağ moleküllerini kullanma sıklığında artış gözlenmiştir. Yine de bu konu ile alakalı daha derin araştırmalara gerek olduğunu söylemekte fayda var


4) Su orucu

Su orucu genelde 1,2 ya da 3 günlük uygulanır. su oruçlarını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Ancak sizlerin bilgilenmesi açısından yine de uyuglama yöntemini anlatalım. Su orucunda kişiler besin almazlar ve sadece su ile beslenirler. Günlerini olabildiğince 0 kalori ile kapatmaya çalışırlar. Limon su karışımı da tükketebiliyorlar. Bu uygulamayı aralıksız 3 gün boyunca yapıyorlar. 3. gün sonunda ise birden bire yemeğe abanmıyorlar tabii. İlk başta düşük kaloriler ile vücutlarına enerji girişi sağlıyorlar. İlk gün enerji gereksinimlerini sıvılar ile karşılıyorlar. Genelde 3. gün sonunda da almaları gereken enerji seviyelerine erişiyorlar. ve normal diyetlerine devam ediyorlar. Yine de hatırlatmakta fayda var. Su orucunu kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Neredesye tamamı çinlilerden oluşan bir ekip ise bu orucu 1 adım öteye götürüp 5 günlük su orucu şeklidne deney yapmışlar. bu deney sonucunda ilk 5 günde ağırlık kaybı yaşanmış. Kan değerlerinde nispeten iyileşme görünse de aynı zamanda da 5. gün sonunda kas kütlelerinde %1,5 civarında azalma görülmüş. Kişiler 98 gün boyunca takip edilmiş. 98. gün sonunda kişiler kaybettikleri ağırlıkları tekrar geri kazanmışlar. Kaybettikleri kas kütlesini de geri kazanmışlar. Bir çok değerler eskisine dönse de FT3 ve FSH hormonları eski değerlerine nazaran daha da yükselmiş. FT3 ise normal değerlerin üzerine çıkmış.







Yorumlar

Popüler Yayınlar