YEMEK TARİFLERİ | İDEAL ÖĞÜNLER NASIL HAZIRLANMALI?

 



İdeal Yemek Nedir?

İlk olarak ideak yemekten başlayalım. Öncelikle ideal yemek diye bir kavram yok. Herhangi bir yemek herhangi biri için çok iyi olabilir. Mesela bir diyetisyene göre patates kızartması yüksek enerji içeriğinden dolayı iyi kabul edilmez. Ancak sağlıklı beslenme isteği duymayan biri için patates kızartması dünyanın en ideal yemeği de olabilir. Yani burda idealden kastımızın ne olduğu önem arzediyor. Dolayısıyla ben ideal yemek konusunu sağlık üzerinden ele alacağım. 


Sağlıklı Öğünler Nasıl Hazırlanır?

Sağlıklı öğünler sağlıklı yemekler hazırlamaktan geçer. Sağlıklı yemek, besin ögelerinin doğru oranda bir araya getirilmesinden oluşur. Dolayısıyla Sağlıksız görünen bir yemeği birkaç basit hareketle sağlıklı hale getirmek çok kolay. Örneğin makarnayı ele alalım. Makarna kan şekerini hızla yükselten yemeklerden biri olarak bilinir ve halk arasında hamur işi yemek olarak adlandırılır. Her ne kadar sağlıksız lanse edilse de makarnanın yanında güzelim salata ve birkaç yemek kaşığı yoğurt olursa işte o öğün sağlıklı hale gelir. 

Aynı şekilde sağlıksız olarak görülen pirinç pilavını da anlatayım ki aklınıza iyice otursun. Pirinç pilavı, bulgur pilavı kadar posaya sahip değildir. Bu sebeple tok tutma süresi daha azdır. Hızlı sindirilir ve kan şekerini bulgur pilavına göre hızlı yükseltir. Makarna kadar sağlıksızmış gibi görünen bu yemeği birkaç küçük hamleyle sağlıklı hale getirelim. 

Önce tavuk göğsümüzü haşlayalım. Neyse neyse bunu anlatmayacğım çünkü zaten anladınız. tavuk pilav yapıcaz. Haşlanan tavuğun suyu ile tavuk suyu çorba yapacağız. kenara biraz su ayıracağız çünkü bu ayırdığımız birazcık suyu, tat vermesi amacıyla pirincin suyuyla karıştırıyoruz. Bakın pilava nasıl protein dahil ettik. 

Yemeğimizin hazır olduğunu varsayarak tavuk suyu çorba ve tavuk pilavın yanına salata doğruyoruz. Salatanın üstüne de biraz zeytinyağı dökersek her şey çok güzel olur. alın size sağlıklı bir öğün. 


Sağlıklı Yemeklere Örnek Var mı?

Hiç düşündünüz mü neden lahmacun için sağlıklı diyorlar? Lahmacun için sağlıklı demelerindeki sebep şu: Lahmacunun içinde karbonhidrat var, Kaliteli protein var ve yeşillik var. Lahmacun salatasız yenmez. Dolayısıyla lahmacun gayet sağlıklı bir yiyecek oluyor. Yani anlatmak istediğim şey şu. Bir yemek tek başına sağlıksız bile olsa dengeleyici yiyecekler takviye ederseniz sağlıklı bir öğün elde edebilirsiniz. Bunun için neleri bir araya getirmeniz gerektiğini anlatayım. 


Besin Ögeleri Nelerdir?

Her şey makro ve mikro besin ögelerinde gizli.

Makro besin ögeleri;

karbonhidrat, protein ve yağlardan oluşur.

Mikro besin ögeleri 

Vitamin ve minerallerdir.


Sağlıklı Öğün İle Besin Ögeleri Arasındaki İlişki Nedir?

Sağlıklı bir öğün için bu 3 'ünü bir araya getirmeniz yetmez. Mesela karbonhidrat kaynağı olarak makarna da yiyebilirsiniz, bisküvi de. Ama makarna bisküvi'ye göre daha iyi bir karbonhidrat kaynağı. Aynı şekilde protein kaynağı olarak leblebi de yiyebilirsiniz peynir de. Ama peynir leblebiye göre daha kaliteli protein kaynağı. Aynı şekilde peynirde de yağ mevcut.Aynı şekilde ayçiçek yağı da var. Ama kaliteli yağ söyleyeceksek zeytinyağı daha iyi bir seçim olur. Yani bahsettiğim şey, kaliteli besin ögelerini bir araya getirdiğinizde sağlıklı öğün ortaya çıkar. Kaliteli besin ögelerini bir araya getirmek için lif,karbonhidrat,protein,yağ,vitamin ve mineralin yanı sıra bir de suya ihtiyacınız var. Bunlar doğru oranda bir araya geldiklerinde sağlıklı yemekler ve sağlıklı öğünler ortaya çıkar.


Sağlıklı Öğün Oluşturmanın Püf Noktası Nedir?

Yine makarna örneğini verip videoyu bitirmek istiyorum. Makarna tek başına yağ ve karbonhidrattan meydana geliyor. Ama içerisine peynir ya da kıyma koyarsanız işte o zaman işler değişir. Makarnada da protein olmasına karşın aminoasit çeşidi bakımından zayıftır. Ama içerisine hayvansal protein eklendiğinde artık aminoasitler bakımından çeşitlilik artmış olacak. Makarnanın yanında sebze yemeği yerseniz hem vitamin, hem mineral hem de posa bakımından istenilen değere ulaşmış olursunuz. Bu da olmadıysa makarnanın yanına salatanızı yaparsınız. En sonunda da suyunuzu içtiğiniz zaman tamamdır. İşte size sağlıklı öğün işte size sağlıklı yemek.

Umarım Bu konuyu iyeterince iyi anlatabilmişimdir. Sağlıklı öğünle sağlıklı yemek aynı şeyler değiller. Sağlıksız yemeğin yanına birkaç çeşit yemek daha eklenirse işte o zaman o öğün sağlıklı olabilir. Ama sağlıklı bir yemek tüketmek her zaman sağlıklı öğüne eşdeğer değil. yani tek başına tavuk pilav yemeniz sağlıklı bir öğün olduğu anlamına gelmez. Ya da bulgur pilavı tavuk yerseniz sağlıklı öğün olmaz. 




Yorumlar

Popüler Yayınlar