FINDIK, FINIDĞIN BESİN ÖGELERİ, FAYDALARI VE DİYETE ETKİLERİ










 1. Genel Bilgiler:

Sert kabuklu meyveler karbonhidrat, yağ ve protein bakımından zengin kaynaktır. Genel olarak %60-70 oranında yağ içerirler. Posa bakımından zengindirler ve genel olarak E ve B vitamini bakımından zengindirler.

1.1 Faydaları:

  • Yapılarında bulunan proteinlerin içerdiği arginin sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda ve fiziksel anlamda güç arttırmada bir numaradırlar.
  •  Sert kabuklu meyveler genel olarak E ve B vitaminleri bakımından zengindirler.
  •  Antioksidan özellikleri sayesinde ise kansere karşı koruyucudurlar.
  •  İçerdikleri oleik ve alfa linoleik asitler sayesinde kolestrol düşürücü etkiye sahiptirler. 
  • Metabolizmayı düzenleyici etkiye sahiptirler.
  • Sindirim sistemini rahatsızlıklara karşı korurlar.(Kabız,İshal vb.)

1.2 Besin Ögeleri:



                                                                              [1]

2. Diyette Fındık

2.1 Fındığın Faydaları:

  • Fındık vitamin yönünden zengindir.(Günde 25g tüketildiğinde günlük E vitaminin %100'ünü, B6 Vitaminin ise %25'ini karşılar)
  • Doymamış yağ asidi içeriği fazla olduğu için yağ ihtiyacının fındıktan karşılanması durumunda kolestrol tehlikesi azalır.
  • Fındık tüketmek kanser oluşum riskini azaltır.
  • Antioksidan özelliğe sahiptir.
  • Fındık sindirim sistemine fayda sağlar.
  • Fındık tüketmenin rahatlatıcı etkileri vardır.
  • Yorgunluğu azaltırlar.

2.2 Diyete Fındık Eklenmesi:

100 gram fındık içeren ve hiç sert kabuklu meyve içermeyen iki farklı diyet uygulanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bu uygulamada kullanılan iki farklı diyet olmasına karşın iki diyetin de enerji içerikleri aynıdır. (1600-2000 kcal)
İlk 30 gün Sert kabuklu meyve içermeyen diyet yapılmıştır ve 30. gün sonunda kan örneği alınıp test yapılmıştır. Artdından 30-60. günler arasında 100gram fındık diyete eklenmiş ve 60. gün sonunda tekrar test yapılmıştır ve çıkan sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Bu sonuçlara göre:
Çalışmaya katılan kadınların 30. gün kiloları ortalama 72.7 iken 60. gün kiloları 72.4 olarak ölçülmüştür. Buna göre uygulanan fındık diyetinde fındığın zayıflamaya etkisi olduğu söylenebilir.
Uygulanan fındık diyetinde kan basıncında da değişimler söz konusu olmuştur. Sistolik ve Diastolik kan basınçları %7.7 oranında azalmıştır.
Yukarıda yazılan durumlar benzeri şekilde erkeklerde de gözlemlenmiştir.

SONUÇ



Günlük diyetten gelen yağın sert kabuklu meyvelerden olması kolestrolü düşürdüğü açıklandı.
Kardiyo vasküler hastalıklarda meydana gelen ölümler %30-50 oranında azaldı. Yani sert kabuklu meyveler kalp hastalıkları riskini de azaltır.
Kadınlarda  ve erkeklerde yağ dokularının azaldığı gözlemlenmiştir.
Bel ölçülerinde azalma gözlemlenmiştir.
Hipertansiyondan koruyucu etki olduğu anlaşılmıştır.

Kaynakça:
MUTLU, NESRİN(2008), Obez ve Normal Kilolu Bireylerde Diyete Fındık İlavesinin Serum Lipid ve Serum Homosistein Düzeylerine Etkisi, T.C. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, p 4-52

Yorumlar

Popüler Yayınlar