YEŞİL RESTORAN NE DEMEKTİR ? , SLOW FOOD VE FAST FOOD AKIMLARI VE İYİ TEMİZ ADİL KAVRAMI

 Yeşil restoran kavramı ne demektir? Yeşil restoranlarda uygulanan yeşil uygulamaları açıklayınız.

Slow Food ve Fast Food hareketlerinin tanımını yaparak Slow Food hareketinde “iyi-temiz-adil” ne anlama gelmektedir, açıklayınız.

Sokak yemekleri kavramını açıklayınız. Sokak yemeklerini gıda güvenliği açısından değerlendiriniz



Soru 1- Yeşil Restoran Kavramı Ne Demektir? Yeşil Restoranlarda Uygulanan Yeşil Uygulamaları Açıklayınız.

Yeşil restoran kavramının en kısa tanımı “çevre dostu yapılar” ‘dır. Yeşil restoranın amacı çevreye verilen zararı minimize ederek insanlara hizmet vermektir.

Bunu da enerji verimliliğinin azaltımını ,karbon ayak izinin azaltımını , belediye maliyetlerinin azaltımını, çevreye uyumlu bina tasarımları vb uygulamalar yaparak sağlamaya çalışmaktadırlar (ŞİMŞEK & AKDAĞ, 2017) . Yeşil restoranlarda uygulanan yeşil uygulamalara ise dijital menü kullanmak, elektronik aletlerin enerji tasarrufu sağlayanları kullanmak, çöp öğütme makineleri, şişe kırma makineleri, geri dönüştürülebilir aksesuarlar kullanmak, organik yerel ürünler, sürahi ile su servisi yapmak, mevsimler ürünler kullanmak, su tasarrufu sağlayan armatür kullanmak, atık yağların toplanması, gıda atıklarının kompostolaştırılması gibi örnekler verilebilir (ŞİMŞEK & AKDAĞ, 2017).

 

Soru 2- Slow Food Ve Fast Food Hareketlerinin Tanımını Yaparak Slow Food Hareketinde “İyi-Temiz-Adil” Ne Anlama Gelmektedir, Açıklayınız.

Fast food ve Slow food hareketini tanımlamak için ilk önce küreselleşme kavramını bilmek gerekir. Teknolojinin gelişmesiyle hayat hızlanmaya başlamış ve bu hızlanma “vakit nakittir” kavramının günlük hayata enjekte edilmesine sebep olmuştur. Bu sebepten dolayı insanlar yemek yemeye daha kısa süre ayırmaya başlamışlardır. Dakikalar içinde hazırlanan yemek menüleriyle hizmet veren restoranlar açılmış ve insanlar daha kısa sürede yemek yemeye başlamışlardır. Her ne kadar vakit anlamında fayda sağlasa da besin içeriği açısından insana muhteşem zararlar veren ve hızlı yemek anlamına gelen fast-food kavramı böylece türemiş oldu ve günlük hayatta kendine iyi bir yer edindi. Fast food besinler genel olarak vitamin ve mineral açısından fakirdirler ancak verdikleri enerji çok yüksektirler. (ULAŞ KADIOĞLU, 2019). Slow food ise fast food beslenme tarzına karşı çıkan bir akımdır. Slow food (Yavaş Yemek) beslenme tarzında ürünlerin insana ve çevreye zarar vermeden hazırlanıp tüketilmesi amaçlanmaktadır. Bunun için iyi temiz ve adil olmak üzere 3 prensip benimsenmiştir. İyi, Yerel kültürün bir parçası olan ve duyuları tatmin eden mevsimsel diyet; Temiz, Çevreyi, hayvanları ve insan sağlığını tehlikeye atmayan gıdaların üretimi ve tüketimini, Adil ise tüketiciler ve üreticiler için uygun şart ve ücretleri temsil etmektedir. (PAKSOY & ÖZDEMİR, 2014)

 

Soru 3- Sokak Yemekleri Kavramını Açıklayınız. Sokak Yemeklerini Gıda Güvenirliği Açısından Değerlendiriniz.

Sokak gibi halka açık yerlerde hazırlanan, tüketmeye hazır yiyecek ve içeceklere sokak yemeği denmektedir. Sokak yemekleri, bölgenin kültürel ve coğrafik özelliklerine göre değişmektedir. Bu gibi yemekler hızlı hazırlanırlar, lezzetlidirler, doyurucudurlar ve uygun fiyatlara sahiptirler (ŞAHİN & SOLUNOĞLU, 2019). Ancak yapılan çalışmalara göre sokak yemeklerinin gıda güvenirliği konusunda sınıfta kaldığı söylenebilir. Çünkü Kolombiya’da yapılan araştırmaya göre üreticilerin hijyen kurallarını bilmelerine rağmen yalnızca %17’sinin tuvaletten sonra ellerini yıkadığı, sadece %4’ünün satılmayan ürünleri buzdolabında saklayarak ertesi gün de satmaya çalıştığı, gelir kaybetmemek amacıyla hasta olduklarında bile çalışmaya devam ettiği gibi bulgulara ulaşılmıştır.  Yine Hindistan’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre ise satıcıların uygun saklama koşulları, atık yönetimi, gıda zehirlenmesinin biyolojik sebepleri gibi konularda yeterli bilgi birikimine sahip olmadıkları araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir (KARSAVURAN, 2018). Yani sonuç olarak bu beslenme şeklinin gıda güvenirliği açısından uygun olmadığı sonucuna varılabilir.

 

Kaynakça

KARSAVURAN, Z. (2018). Sokak Yemekleri: Farklı Disiplinlerin Yaklaşımı ve Gastronomi Turizmi Alanında Sokak Yemeklerinin Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies , 249-250.

PAKSOY, M., & ÖZDEMİR, B. (2014). Yeni Bir Gıda Tüketim Alışkanlığı Olarak Slow Food (Yavaş Yemek) Hareketi. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi , 1510-1515.

ŞAHİN, E., & SOLUNOĞLU, A. (2019). Planlı Davranış Teorisi Kapsamında Sokak Yemeği Yeme Niyetinin Ölçülmesi:Mersin Örneğin. Seyehat ve Otel İşletmeciliği Dergisi , 16 (3).

ŞİMŞEK, N., & AKDAĞ, G. (2017). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Kapsamında Yeşil Nesil Restoranları İncelenmesi. The Journal of Academşc Social Science Studies (60), 355-365.

ULAŞ KADIOĞLU, B. (2019). Küreselleşmeyle Artan Fast Food ve Küreselleşmeye Karşı Slow Food. The Journal of Academic Social Science (95), 204-210.

 BAYBURT ÜNİVERSİTESİ BESLENME ANTROPOLOJİSİ DERSİ ÖDEVİDİR. 

HAZIRLAYAN BAŞAR AKYILDIZ. 

İNSTAGRAM: @dyt.basarakyildiz / Pinterest dyt.basarakyildiz 


ANAHTAR KELİMELER

Fast food , Slow Food , Hamburger , Burger King, Fruit, Green Restaurant , Streed Food

Yorumlar

Popüler Yayınlar