YEŞİL RESTORAN NE DEMEKTİR ? , SLOW FOOD VE FAST FOOD AKIMLARI VE İYİ TEMİZ ADİL KAVRAMI
Yeşil restoran kavramı ne demektir? Yeşil restoranlarda uygulanan yeşil uygulamaları açıklayınız.
Slow Food ve Fast Food hareketlerinin tanımını yaparak Slow Food hareketinde “iyi-temiz-adil” ne anlama gelmektedir, açıklayınız.
Soru
1- Yeşil Restoran Kavramı Ne Demektir? Yeşil Restoranlarda Uygulanan Yeşil
Uygulamaları Açıklayınız.
Yeşil restoran kavramının en kısa tanımı “çevre dostu yapılar” ‘dır. Yeşil restoranın amacı çevreye verilen zararı minimize ederek insanlara hizmet vermektir.
Soru 2- Slow Food Ve Fast Food Hareketlerinin
Tanımını Yaparak Slow Food Hareketinde “İyi-Temiz-Adil” Ne Anlama Gelmektedir,
Açıklayınız.
Fast food ve Slow food hareketini tanımlamak için ilk
önce küreselleşme kavramını bilmek gerekir. Teknolojinin gelişmesiyle hayat hızlanmaya
başlamış ve bu hızlanma “vakit nakittir” kavramının günlük hayata enjekte
edilmesine sebep olmuştur. Bu sebepten dolayı insanlar yemek yemeye daha kısa
süre ayırmaya başlamışlardır. Dakikalar içinde hazırlanan yemek menüleriyle hizmet
veren restoranlar açılmış ve insanlar daha kısa sürede yemek yemeye
başlamışlardır. Her ne kadar vakit anlamında fayda sağlasa da besin içeriği
açısından insana muhteşem zararlar veren ve hızlı yemek anlamına gelen fast-food
kavramı böylece türemiş oldu ve günlük hayatta kendine iyi bir yer edindi. Fast
food besinler genel olarak vitamin ve mineral açısından fakirdirler ancak
verdikleri enerji çok yüksektirler.
Soru 3- Sokak Yemekleri Kavramını
Açıklayınız. Sokak Yemeklerini Gıda Güvenirliği Açısından Değerlendiriniz.
Sokak gibi halka açık yerlerde hazırlanan, tüketmeye
hazır yiyecek ve içeceklere sokak yemeği denmektedir. Sokak yemekleri, bölgenin
kültürel ve coğrafik özelliklerine göre değişmektedir. Bu gibi yemekler hızlı
hazırlanırlar, lezzetlidirler, doyurucudurlar ve uygun fiyatlara sahiptirler
Kaynakça
KARSAVURAN, Z. (2018). Sokak Yemekleri: Farklı
Disiplinlerin Yaklaşımı ve Gastronomi Turizmi Alanında Sokak Yemeklerinin
Değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies ,
249-250.
PAKSOY, M., &
ÖZDEMİR, B. (2014). Yeni Bir Gıda Tüketim Alışkanlığı Olarak Slow Food (Yavaş
Yemek) Hareketi. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi , 1510-1515.
ŞAHİN, E., &
SOLUNOĞLU, A. (2019). Planlı Davranış Teorisi Kapsamında Sokak Yemeği Yeme
Niyetinin Ölçülmesi:Mersin Örneğin. Seyehat ve Otel İşletmeciliği Dergisi
, 16 (3).
ŞİMŞEK, N., &
AKDAĞ, G. (2017). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Kapsamında Yeşil Nesil
Restoranları İncelenmesi. The Journal of Academşc Social Science Studies
(60), 355-365.
ULAŞ KADIOĞLU, B.
(2019). Küreselleşmeyle Artan Fast Food ve Küreselleşmeye Karşı Slow Food. The
Journal of Academic Social Science (95), 204-210.
Yorumlar
Yorum Gönder