DENGELİ BESLENME , BİYOYARARLILIK VE BİYOERİŞEBİLİRLİK
Dengeli beslenme kavramı oldukça önemlidir. Sadece
enerji gereksiniminin karşılanması değil, aşırıya kaçmamak şartıyla çeşitli
yiyeceklerden yeteri kadar besin ögesi alınmasına yeterli beslenme denir. Yani
yeterli beslenebilmek için çeşitli vitamin ve minerallerden yeteri kadar
alınmalıdır. Ayrıca alınan vitamin ve mineraller ile birlikte alınan enerji de
kişinin metabolik faaliyetlerine uygun olacak şekilde olmalıdır.
Dengeli beslenmek için sadece vitamin ve mineral de
değil, alınan enerji kaynaklarının dağılımı ve yine alınan su miktarı da
önemlidir. Alınan enerjinin %50’si karbonhidrat,%10-12’si protein ve %20-30’u yağ kaynaklı olmalıdır. Bunların
yanı sıra alınan su miktarı kişinin metabolik faaliyetlerine uygun miktarda
alınmalıdır. Ortalama olarak bu değer ise 1.2-1.5 litre içme suyu ve
yiyeceklerden de 1 litre, yani toplamda 2.5 litredir.
Biyoyararlılık kavramının ise birçok tanımı vardır.
Gıda ve İlaç Birliği’nin tanımına göre biyoyararlılık; İlacın vücutta emilerek
dolaşım sistemine katılan miktarıdır. Beslenmedeki terimi ise şöyledir; gıdada
bulunan bileşenlerin vücutta sindirildikten sonra fizyolojik reaksiyonlarda
kullanımı, vücutta absorbe edilmesi yani vücutta kullanılan veya depolanan
ürünün miktarının başlangıçtaki miktarına oranıdır. Diğer bir deyişle
biyoyararlılık emilim düzeyi, metabolik faaliyetlere katılma düzeyi ve
dokularda dağılma düzeyi olarak ta ifade edilebilir.
Biyoerişebilirlik ise katı gıda matrisinden açığa
çıkan bileşenlerin bağırsak bariyerini aştıktan sonra, geriye kalan bileşenlerin
başlangıçta bulunan bileşenlere oranıdır. Diğer bir deyişle Sindirim sistemindeki
sıvının içinde çözünen maddenin fraksiyonudur. Biyoerişebilirlik ve
biyoyararlılık kavramları birbirleri ile bağlantılıdır. Bunun sebebi ise
Maddenin emilmeden önce sindirim sistemindeki sıvıda çözünmesidir.
Yorumlar
Yorum Gönder