Nutrasötikler ve Stres Arasındaki İlişki





Aaron Blanco Tejedor - Unsplash
 Stres ve Nutrasötikler Arasındaki İlişki

Gift-Habesha - Unsplash
Gift-Habesha - Unsplash


Bu Yazı Şunları İçermektedir:

Stres Nedir?
Stres Nasıl Oluşur?
Nutrasötik Nedir?
Stresle Nasıl Başa Çıkılır?
Nutrasötikler Yardımıyla Stresle Başa Çıkılır mı?

Stresle Başa Çıkmada Etkili Nutrasötikler Nelerdir?
Probiyotikler , Prebiyotikler ve Stres Arasındaki İlişki Nedir?
Probiyotikler Nasıl Mutlu Ederler?
Bazı Nutrasötik veya Nutrasötik Ögeleri Bolca İçeren Besinler Nelerdir?

NOT: Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Sağlıklı Yaşam ve İnovasyon Dersi Ödevimdir.
Başar Akyıldız.

Stres Nedir?

 Stres, insanın bedensel ve ruhsal zorlanmalarda tüm yaşadığı bedensel olayların tamamıdır. Kısa veya uzun fark etmeksizin insanın uyumunu bozan zorlanma durumlarında insanın verdiği tepki stres olarak ifade edilir. Kısacası bedenin zorluklara karşı verdiği tepkidir. 
duangophorn - Unsplash
duangophorn - Unsplashc

Stresle Nasıl Başa Çıkılır?


Stres sırasında amigdala ve diğer beyin bölgeleri, hipotalamik nöronları uyararak, hipofizdeki terminallerden kortikotropin salıcı faktörün (CRF) salınmasına yol açarlar. Bu da hipofizdeki ACTH  (Adrenokortotropik Hormon) salınımını uyararak, adrenal bezlerden kortizol salınımını arttırır. Kortizol kan yoluyla bütün vücuda yayılır ve beyinde özellikle hipokampustaki reseptörlere bağlanır. Hipokampustaki reseptötler, yeterli miktarda kortizol ile bağlandığında, hipotalamus üzerinde negatif feedback etkisi yaparak, CRF salınımını inhibe eder. Bu yolla hipokampus, kortizolü belli seviyede tutarak, amigdalanın tetiklediği stres cevabını regüle eder. Uzun stres hipokampusu bozar.

Nutrasötik Nedir?

Nutrasötiklerin birkaç tanımı vardır. Bunlar;
1. Tanım: Nutrasötik, hastalıkların tedavisinde veya önlenmesinde sağlığa yararları bilimsel olarak ispatlanmış, toksik olmayan biyoaktif ve kimyasal bileşenleri ifade etmektedir.
2. Tanım: Nutrasötikler besinsel değeri yanı sıra vücutta olumlu fizyolojik etkileri olan ve/veya kronik hastalık riskini azaltabilen, besinlerden ayrıştırılarak saflaştırılan ve genel olarak tablet, kapsül veya damla şeklinde tüketilen ürünlerdir.
3. Tanım: Yiyeceklerdeki vitamin olmayan, yararlı kimyasallar (nutrasötikler) ise besinlerde doğal olarak bulunan hastalıkları önleyebilen, iyileştirebilen veya fizyolojik performansı geliştiren spesifik kimyasal bileşiklere nutrasötik denir. 

Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Stresle başa çıkmanın en temel prensibi stres kaynağını ortadan kaldırmaktır. Bunlar dışında dışarıdan madde alınımıyla salgılanan hormonlar da vardır. Bunların başındaki mutluluğun kaynağı olan seratonindir.(5-HT) Ayrıca endorfin hormonunun mutluluğu arttırdığı bilinmektedir. Böylece stres seviyesi de azalmış olur.

Nutrasötikler Yardımıyla Stresle Başa Çıkılır mı?

Nutrasötikler ile veya nutrasötik maddeleri içeren besinlerin tüketimi stresle başa çıkmada etkilidir. Bunun haricinde karbonhidrat içeren besinlerin tüketimi de leptin oranını arttırır. Böylece seratonin salgısı artar. Seratonin arttıkça da mutluluk düzeyi de artar. 

Stresle Başa Çıkmada Etkili Nutrasötikler Nelerdir? 

Genel olarak omega-3 içeren besinler,(Balık yağı gibi) C vitaminleri içeren besinler (Turunçgiller, sarımsak, kırmızı üzüm, brokoli, tatlı biber, domates, balkabağı lahana, kara lahana ve karnabahar C vitaminini bolca içerirler.) 
A Vitamini İçeren Besinler: Balık yağı, Havuç, kara Lahana 
E Vitamini İçeren Besinler: E vitaminini birçok besin bolca içerir.
Mg Zn ve Folik asit içeren besinler:Sığır eti, baklagiller, brokoli, pancar, hayvansal gıdalar vb.(Adrenokortikotropik hormonun salınımını azaltmakta ve hipotalamus-hipofiz-adrenal aksın hiperaktivasyonunu önlemektedir. )
Tam tahıl ürünlerinde bulunan oligosakkaritler ve dirençli nişasta birer prebiyotiktir. Yani probiyotiklerin yaşam kaynağıdır. Probiyotikler sayesinde stres seviyesi kontrol altına alınabiliyor.(dirençli nişasta olarak baklagiller örnek verilebilir).
Stres seviyesi arttıkça bağırsak mikrobiyotası zarar görür. Probiyotiklerin stres azaltıcı etkisi olduğu bilindiği için bağırsak mikrobiyotasının sağlığının korunması önem arzetmektedir.(Süt ve Süt ürünleri, Yoğurt vb) gibi örnekler stresle başa çıkmada etkili nutrasötiklere örnek verilebilir. 

Probiyotikler , Prebiyotikler ve Stres Arasındaki İlişki Nedir?

Prebiyotikler,  probiyotiklerin yaşam kaynağıdır. Bu prebiyotiklerin alımı sayesinde mikrobiyota çeşitliliği artar ve mikrobiyota sağlığı korunur. Ancak mikrobiyota sağlığını olumsuz etkileyen mental faktörler vardır. Bunların en bilineni strestir. 

Probiyotikler Nasıl Mutlu Ederler?

Başka bir çalışmada beyindeki 5-HT, DA ve NA gibi monoamin düzeyleri ve plazmadaki sitokin düzeyleri ile pskiyatrik bozuklukların ilişkili olabileceği belirtilmiştir. Bu rahatsızlıklar için, 1910 yılında ilk olarak probiyotikler tedavi amaçlı kullanılmıştır. Probiyotiklerin çeşitli suşları GABA(gamma-aminobütirik asit) 5-HT ve histamin gibi nörotransmitterleri üretip salgılarlar.Probiyotik bakteriler tarafından üretilen, beyin kimyasalları ve vücudun ürettiği hormonlar olan bu nörotransmitter maddeler de enterik sinir ve enterokromafin hücreleri aracılığıyla (merkezi sinir sistemi)CNS’yi uyarırlar. Çeşitli çalışmalarda sağlıklı kişiler de dahil olmak üzere insan beyninin etkinliği, beyin gelişimi ve davranışlar üzerine olumlu etkilere sahip olduğu gözlemlenmiştir. 

Bazı Nutrasötik veya Nutrasötik Ögeleri Bolca İçeren Besinler Nelerdir?

Elma, çilek, ahududu, ceviz, kırmızı şarap, yulaf ,genel olarak bitkilerin büyük bir kısmı ,soğan ,çay ,keten ,çavdar, zerdeçal, biberiye, turpgiller, zeytin yağı ve ıspanak bunlara örnek olarak verilebilir.

Kaynakça: 
BARUT GÖK, S., ERDOĞDU, Y., & KALINKARA, E. C. (2013). Nutrasötik Bir Bitki: Meryemana Dikeni(Silybum Marianum). Namık Kemal Üniversitesi Ekoloji Sempozyumu , 1. 
ÇOŞKUN, T. (2005). Fonksiyonel Besinlerin Sağlığımız Üzerine Etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi , 71. 
ERKAN, N. (2013). Türkiye'de Tüketilen Su Ürünlerinin Omega-3(w-3) Yağ Asidi Profilinin Değerlendirilmesi. Journal of Fiheriessciences.com , 197-198.
ÖZENOĞLU, A., & GÜLBAHAR, G. (2020). Covid-19 Pandemisinde Fİziksel ve Mental Sağlığın Korunmasında Beslenme ve Mikrobesinler. COVİD-19 TEDAVİ BELİRLEYİCİLERİ , 98-100.
A.KUYUMCU, & M. YILDIZ(2019) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Psikobiyotik Özellik Gösteren Besinlerin Tüketim Durumları İle Mutluluk Düzeyleri Arasındaki İlişkisi, NAMIK KEMAL TIP DERGİSİ,8(2): 212-218 
M.ÖZER, G. ÖZYÜRY & Ş.T. HARSA(2019) Probiyotik ve Prebiyotiklerin Bağırsak-Beyin Aksına Etkisi, SİDAS MEDYA AKADEMİK GIDA, 17(2) 269-273 M.SAVRUN(2008) EMOSYONEL SİSTEM VE STRES, İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Ankara, s(9-10)
 Ş.Z.TUĞTEPE & B. KOÇ (2019) Depresyonun önlenmesi ve tedavisinde Demir,Çinko, Bakır ve Magnezyumun Rolü, Literatür Eczacılık Bilimleri Dergisi, 9(1):102-105


ANAHTAR KELİMELER:
Probiyotik, Stres, Nutrosötikler, Nutrosötik, Prebiyotik, Beslenme, Sağlıklı Beslenme, Stresle Başa Çıkma

Yorumlar

Popüler Yayınlar