FİTOKİMYASALLAR VE FONKSİYONEL GIDA NEDİR?
Fitokimyasallar ve Fonksiyonel Gıdalar Nedir?
NOT: ÇAKÜ/SBF/BVD(2) Besin Kimyası ve Analizleri dersi ödevi -Başar Akyıldız
Bu yazıda fitokimyasal nedir , Fitokimysallar nelerdir , Fonksiyonel gıda ne demek, nutrasötik nedir gibi sorulara cevap bulacaksınız.
Anahtar Kelimeler: Fitokimyasal, fitokimysallar, nutrasötik, beslenme, fonksiyonel gıda, fitobesinler, fitobesin
Fitokimyasallar,vitamin olmayan,hastalık
önleyici ve koruyucu bileşikler içeren bitki kimyasalları olarak tanımlanır. Fitobesinler
ise bitkilerde bulunan hastalık önleyici besinlerdir. Fitobesinler,
fitokimyasallar ve fonksiyonel gıdalar ile iç içe olan bir kavramdır.
Fitobesinler kavramına örnek
olarak terpenler ,karotenoitler, fenoller, flavonoitler, limonoitler,
antosiyanidinler, kateşin, gallik asitler, indoller, izoprenoitler,
izzoflavonlar, tiyoller, glukozinolatlar, tokotrinoller ve tokoferoller, likoik
asit ve koenzim Q ve alilik sülfitler verilebilir.
Fonksiyonel
gıda kavramı, farklı araştırıcılar tarafından farklı şekillerde tanımlanmıştır.
Hatta bu tanımlamalarda fonksiyonel gıda yerine nutrasötikler, sağlık gıdaları,
tıbbi gıdalar, düzenleyici gıdalar, özel beslenme amaçlı gıdalar ve farmakolojik
gıdalar gibi terimler de kullanılmaktadır. Fonksiyonel gıdadaki temel mantık
ise; negatif fizyolojik etkiye sahip olan bileşeni gıdadan kısmen veya
tamamıyla uzaklaştırarak, uzaklaştırılan gıdanın yerine yararlı etkinliği olan
bileşenin eklenmesidir. Görünüşleri günlük olarak tükettiğimiz gıdalar şeklinde
olmasına rağmen, beslenmenin yanı sıra, sağlığa faydalı olan ve sağlık
açısından faydalı olacak şekilde geliştirilen gıdalardır. Yani günlük diyet ile
gıda şeklinde tüketilen, yapay bileşen içermeyen, besleyici etkisinin yanı sıra
hastalığa kapılma riskini azaltan, sağlığı ve iyi hali geliştiren özelliği
bulunan gıdalara fonksiyonel gıdalar denir.
Fonksiyonel
gıdalara örnek olarak; omega-3 içeriği sebebiyle genel olarak balıklar,
antioksidan etkileri sebebiyle; turunçgiller ailesi, sarımsak, kırmızı üzüm,
brokoli, tatlı biber, domates, balkabağı, lahana, karalahana ve karnabahar,
havuç, soya fasulyesi, keten tohumu, yaban mersini, balık yağı, maydanoz, zeytinyağı,
ıspanak, maydanoz, marul, kereviz ve balıklardır. Bunlar haricinde probiyotik ve
prebiyotik açıdan önemli olan, mineral açıdan da vücuda fazlasıyla katkı
sağlayan fonksiyonel gıdalar mevcuttur. Bunlara ise sığır eti, baklagiller,
brokoli, hayvansal gıdalar, tam tahıl ürünleri, elma, çilek, ahududu,
böğürtlen, ceviz, kırmızı şarap, yulaf, soğan, çay, keten, çavdar, zerdeçal,
biberiye, turpgiller ve ıspanak hatta genel olarak bitkilerin büyük bir kısmı
örnek olarak verilebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder