Antioksidanlar ve Oksidatif Stres Arasındaki İlişki

 Antioksidanlar ve Oksidatif Stres Arasındaki İlişki

Antioksidanlar: İnsan vücudu serbest radikaller tarafından oluşabilecek oksidatif strese karşı koruyan, oksidatif stresi ortadan kaldıran önemli silahlardır.

Sağlık: Sadece hastalık ve sakatlık durumunun olmayışı değil, ruhen, bedenen ve sosyal anlamda tam bir iyilik hali olmasıdır(Dünya Sağlık Örgütü(WHO))

Oksidatif Stres: Açığa çıkan reaktif oksijen türleri ve hücresel antioksidan arasında oluşan dengesizlik durumudur. Diğer bir deyişle organizma içinde meydana gelen zorlanmadır. Bu zorlanma sadece iç kaynaklı olmaz. Sigara, alkol bazı kimyasallara maruz kalma vb. durumlar da organizmayı zorlayacağı için oksidatif strese yol açabilir.

 

Antioksidanlar, Sağlık ve Oksidatif Stres İlişkisi:

İnsan vücudu, normal hücre metabol
izmasının toksik yan ürünü olan, serbest radikaller tarafından oluşturulabilecek oksidatif stresi ortadan kaldırmak için güçlü bir silah olan antioksidanları kullanır. Oksidatif stres serbest radikaller tarafından oluşturulabilir. Antioksidanlar serbest radikalleri temizler, dolayısıyla organizmada zorluğa sebep olması muhtemel oksidatif stresin de azaltılmasında rol oynar. Bu sayede hücrelerde hasar oluşumu engellenebilir.

Antioksidanlar reaktif oksijen türlerinin oluşumunu engellemek, bu maddelerin oluşturduğu hasarları önlemek ve oluşan zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Antioksidanlar, radikaller ile çok hızlı bir şekilde reaksiyona girerler.

Antioksidanlar endojen ve eksojen olmak üzere ikiye ayrılırlar. Endojen antioksidanlar da kendi içinde enzimatik ve nonenzimatik; eksojenler ise vitamin ve ilaç kaynaklı antioksidanlar olarak sınıflandırılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar